KEK PISANG

Monday, June 4, 2012

Pai


 PAI EPAL BAKAR/GORENG


PAI EPAL GORENG/BAKAR

resepi dari :  Majalah SAJI Jun 2012/Chef Kamarul
dicuba oleh  :  zaralovebaking.blogspot.com

Bahan-bahan :

4  keping   puf pastri  (jenama KAWAN)
3  biji        epal hijau
1  tsp        serbuk kayu manis
1  tbsp      mentega
2  tbsp      gula perang
6  biji        kismis  (boleh lebihkan jika suka)
2  tbsp      gula aising  -  untuk hiasan, saya tak letak
Minyak masak untuk menggoreng   (saya bakar jer)

Cara menyediakan :

1.   Potong epal pada bentuk kiub kecil.
2.   Panaskan pan dan masukkan epal berserta mentega dan gula perang.  Biarkan masak sehingga epal menjadi lembut.
3.   Masukkan pula kismis dan serbuk kulit kayu manis.  Kacau rata, angkat dan biarkan sejuk.
4.   Letakkan inti epal di tengah puff pastri, lipat dan tekan kemas menggunakan garpu di sekelilingnya.
5.   Panaskan minyak dan goreng sehingga kuning keemasan.  Angkat dan tuskan minyaknya.
6.   Taburkan gula aising menggunakan penapis sebagai hiasan jika suka.
7.   Untuk bakar :  guna suhu :  180'C selama 20-25 minit hingga keperangan.

No comments:

Post a Comment