KEK PISANG

Thursday, June 7, 2012

Kuih Sagu

 KUIH SAGU @ BRONOK


KUIH SAGU @ BRONOK

resepi dari :   Hanieliza, Citarasawan & teman-teman yang lain, tqvm.
dicuba oleh  :   zaralovebaking.blogspot.com

Bahan-bahan :

1    cawan   sagu  (dibasuh, rendam sebentar & toskan)
3    cawan   air
1/2 cawan   gula pasir
1/2 tbsp      esen ros/sirap ros
2    helai      daun pandan  (simpul)

Hiasan :

1/2 cawan   kelapa parut putih dan sedikit garam  (dikukus sebentar untuk elak cepat basi)

Acuan :  8 inci

Cara membuatnya :

1.   Siramkan sagu dengan air dan toskan.
2.   Masakkan air hingga mendidih dan masukkan sagu.  Kacau selalu supaya tidak berketul.
3.   Kacaukan hingga separuh masak.  Masukkan daun  pandan, gula pasir dan pewarna.  Kacau hingga sagu menjadi likat.  Keluarkan daun pandan.
4.   Masukkan dalam acuan yang telah dibasahkan terlebih dahulu.  Kukuskan selama 10 minit hingga sagu menjadi jernih.  (Sagu juga boleh dimasak terus hingga jernih dan tidak perlu dikukus - ikut pilihan).
5.   Sejukkan dahulu barulah dipotong dan digolekkan ke dalam kelapa parut putih tadi.

No comments:

Post a Comment