KEK PISANG

Saturday, June 23, 2012

Talam yang sedap untuk dicuba.


 TALAM ROTI BERKISMIS


TALAM ROTI BERKISMIS

sumber  :  buku  'Kuih Tradisional Kak Ita'
dicuba oleh :  zaralovebaking.blogspot.com

Bahan Lapisan Bawah :

13   keping   roti putih Gardenia -  dicarik-carik
2     biji        telur  (gred B)
50   gm        kismis
1/2  cawan   gula kastor
1/2  tsp        garam
150 ml         santan pekat
300 ml         air
1/4  tsp        esen vanilla

Bahan Lapisan Tengah :

1/2  cawan   tepung gandum
1/2  cawan   gula kastor
1/2  tsp        garam
2     biji        telur  (gred  B)
100 ml         santan pekat
300 ml         air
sedikit pewarna hijau
sedikit perisa pandan

Bahan Lapisan Atas :

1/2  cawan   tepung kastad
1/2  cawan   gula kastor
1/4  tsp        garam
1/8  tsp        esen vanilla
3     biji        telur  (gred  B)
100 ml         santan pekat
300 ml         air
sedikit pewarna oren

Loyang :  10" x 10" x 2" persegi disapu sedikit minyak dan di alas plastik

Cara Penyediaan :

1.   Lapisan Bawah :  Satukan semua bahan-bahan dan rendam selama 30 minit hingga roti lembut.
2.   Masukkan dalam loyang dan kukus selama 25 minit.  Apabila masak angkat dan cakar permukaannya dengan garpu.
3.   Lapisan Tengah :  Satukan semua bahan lapisan tengah, kacau rata dan tapis ke dalam periuk.  Masak hingga naik wap.  (agak-agak pekat sedikit seperti susu pekat).
4.   Tuangkan ke atas lapisan bawah, kukus selama 25 minit.  Apabila masak cakar permukaannya dengan garpu.
5.   Lapisan Atas :  Ikut seperti cara-cara lapisan tengah.  Masak jangan terlalu pekat atau terlalu cair.  Kukus selama 30 minit untuk lapisan akhir ini.  Sentiasa lap tutup pengukus.

No comments:

Post a Comment