KEK PISANG

Tuesday, June 5, 2012

Trifle lagi di kala cuaca panas

Salam semua, hari ini saya membuat pencuci mulut 'Trifle'.  Enak di makan bersama ais krim.  Tak kiralah perisa apa.  Nyaman ketika memakannya, apalagi ketika cuaca sedang panas ni.  Sedapnya hingga tak terkata ......


 TRIFLE


PUDING TRIFLE
oleh  :  zaralovebaking.blogspot.com

Bahan-bahan :

1  bungkus  swiss roll/sebarang kek butter
1  kotak      agar-agar kristal (sebarang perisa)
1  tin           fruit cocktail
3  tbsp        tepung kastad
3  tbsp        gula pasir
3  cawan     susu segar/susu cair
1  tsp          esen vanilla

Cara membuatnya :

1.   Campurkan tepung kastad, gula pasir, susu segar dan esen vanilla.  Gaul sebati dan masak hingga mendidih dan pekat.  Angkat dan biarkan sejuk seketika.
2.   Sementara itu potongkan kek dan susun dalam kaserol hingga penuh.
3.   Ambil sedikit jus buah koktel dan tuang ke atas kek tadi agak-agak lembab.
4.   Tuangkan kastad ke atas keseluruhan kek hingga rata.  Taburkan buah-buahan ke atas kastad tadi.
5.   Bancuhkan dan masak agar-agar kristal mengikut arahan pada pek kotak dan tuangkan ke atas koktel tadi.  Masukkan ke dalam peti sejuk.  Enak di makan dengan aiskrim perisa vanilla.

No comments:

Post a Comment