KEK PISANG

Thursday, January 16, 2014

COKLAT FUDGE BROWNIES












COKLAT FUDGE BROWNIES

Sumber  :  Majalah Aroma Januari 2014 - ABM




Bahan-bahan :

200  gm        coklat masakan
120  gm        mentega
  50  gm        cream cheese
 1/3  cawan   gula kastor
    2  biji        telur 'A'  -  dipukul seketika
    1  cawan   tepung gandum
  45  gm        ceri  -  dipotong dadu kecil

(loyang petak 20 cm)


Cara Penyediaan :

1.   Panaskan oven 170'C.

2.   Masukkan coklat, mentega, cream cheese, gula ke dalam mangkuk.  Gunakan kaedah double boiler, cairkan kesemua bahan sehingga sebati menggunakan senduk kayu.

3.   Masukkan telur ke dalamnya dan gaul sebati.

4.   Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan gaul rata.

5.   Sediakan loyang 20cm/8 inci dan sapu mentega serta lapik dasar dengan kertas minyak.  Tuangkan adunan ke dalamnya dan taburkan ceri di atasnya sekata.

6.   Bakar selama 30-35 minit atau hingga masak sepenuhnya.  Sejukkan sepenuhnya barulah dipotong.

No comments:

Post a Comment