KEK PISANG

Wednesday, January 29, 2014

KACANG BENDI TUMIS DGN. UDANG









KACANG BENDI TUMIS DENGAN UDANG

Oleh  :  Amie's Little Kitchen




Bahan-bahan :

12  biji        kacang bendi  (cuci, toskan, buang tampok & ekor - hiris ikut suka)
  1  cawan   udang basah  (buang kulit, tinggalkan ekor & cuci bersih)
Minyak/garam/gula/perasa pilihan secukupnya


Bahan Tumbuk :

1  genggam  udang kering (rendam hingga kembang & toskan)
2  biji           cili merah
2  ulas          bawang putih
3  biji           bawang merah


Cara Memasak :

1.   Panaskan minyak secukupnya.
2.   Tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi.
3.   Masukkan udang dan tumiskan lagi hingga udang bertukar warna.
4.   Masukkan kacang bendi, kacau sebati hingga kacang bendi berubah warna.
5.   Perasakan dengan garam, gula dan perasa pilihan.

No comments:

Post a Comment