KEK PISANG

Monday, January 20, 2014

CRANBERRY POUND CAKE











CRANBERRY POUND CAKE
Oleh  :  tiffinbiru -  CMG




Bahan-bahan :

180  gm   mentega
220  gm   tepung self-raising
100  ml    susu segar
140  gm   gula kastor
    2  biji   telur gred 'A'
    1  tsp   esen vanilla/butter vanilla
  50  gm   cranberry kering
sedikit badam cincang untuk hiasan


Cara-cara :

1.   Panaskan oven pada suhu 175'C.  Lenser acuan bersaiz 8 inci - bulat/persegi.  Gaul cranberry dengan tepung hingga rata.  Ketepikan.

2.   Putar mentega dan gula hingga putih berkrim, masukkan telur satu demi satu dan putar hingga kembang.  Masukkan vanilla dan putar sebati.  Masukkan tepung + cranberry berselang-seli dengan susu hingga habis, putar rata.

3.   Tuangkan ke dalam acuan, taburkan badam cincang di atasnya.  Bakar selama 45-50 minit atau hingga kek masak sepenuhnya.

TIPS  :   Jika tiada tepung self-raising gantikan dengan tepung gandum, sukatan sama cuma tambah 1 tsp penuh baking powder, gaul rata dan ayakkan 3 kali sebelum diguna.

1 comment:

  1. Sedapnya akak tengok kek tu Zara... rajin betul membaking ye :)

    ReplyDelete