KEK PISANG

Tuesday, July 11, 2017

AYAM MASAK MERAH...








AYAM MASAK MERAH
rujukan :    tiffinbiru@CMG




Bahan-Bahan :

800  gm  ayam  ~  potong sederhana besar *
1 1/2  sudu teh  serbuk kunyit *
1  sudu teh  garam *  ( * digaul rata & perap selama 20 minit )
1/2  cawan  susu cair
1/2  cawan  tomato puree
2  sudu besar  sos tomato
2  sudu besar  cili kisar
Garam & gula secukup rasa
2  biji  bawang besar *
4  ulas  bawang putih *
1/4  cawan  kismis *
1  inci  halia * ( *dikisar halus )
2  cawan  air
Kacang pis untuk hiasan


Cara Memasak :

1.  Ayam digoreng tetapi jangan sampai garing, angkat dan toskan.  Tinggalkan kurang lebih 3/4 cawan minyak gorengan tadi.  Tumiskan bahan kisar sehingga berbau harum, masukkan cili kisar dan tumiskan sehingga terbit minyak.  Masukkan tomato puree dan tomato sos, kacau rata dan masak sekejap.

2.  Tuangkan air dan juga susu cair.  Bila mendidih, masukkan ayam yang digoreng tadi, masukkan sedikit gula dan garam.  Masak dengan api perlahan sehingga kuah pekat dan pecah minyak.

3.  Tambahkan kacang pis, kacau rata dan sesuaikan rasa.  Jika 'ok', tutup api.  Alihkan ke dalam bekas sesuai dan taburkan sedikit lagi kacang pis sebelum menghidang, jika suka...


Juadah RAYA (25/6/2017 - Ahad)

No comments:

Post a Comment