KEK PISANG

Wednesday, July 12, 2017

STEW AYAM...









STEW AYAM
rujukan :    Azie Kitchen...




Bahan-Bahan :

1/2  ekor  ayam  ~  potong ikut suka
4  ulas  bawang merah
3  ulas  bawang putih
1/2  inci  halia
1  batang  kulit kayu manis
2  kuntum  bunga lawang
2-3  sudu besar  tepung gandum
Sedikit kicap
Sedikit lada hitam  ~  tumbuk kasar
Garam & serbuk perasa
1  biji  ubi kentang  ~  dipotong 4
1  batang  lobak merah  ~  potong besar-besar
1  biji  bawang besar  ~  potong 4


Cara Memasak :

1.  Tumiskan bahan penumis (kayu manis, bunga lawang) dan bawang serta halia yang dihiris nipis sehingga wangi.  Masukkan tepung gandum dan digoreng dengan api perlahan supaya tepung agak masak (anggaran 5 minit).

2.  Masukkan ayam, ubi kentang, lobak merah, bawang besar dan dikacau rata.  Masukkan sedikit air, kicap, garam, lada hitam dan serbuk perasa.  Masak sehingga kentang dan lobak merah empuk.

3.  Sesuaikan rasa dan kepekatannya.  Taburkan daun sup dan bawang goreng.  Sedia untuk dihidangkan...


TIPS :   Jika dipekatkan, boleh dijadikan inti untuk chicken pie...

No comments:

Post a Comment