KEK PISANG

Tuesday, July 11, 2017

RENDANG DAGING ALA MINANG...








RENDANG DAGING ALA MINANG
rujukan :    tiffinbiru@CMG




Bahan-Bahan :

1  kg.  daging batang pinang
1  liter  pati santan
2  sudu besar  kerisik
1  keping  asam gelugur
1  sudu besar  gula melaka
2  helai  daun kunyit  ~  dimayang halus
3  sudu besar  cili kisar
Garam  secukup rasa


Bahan Kisar Halus :

10  biji  bawang merah
4  ulas  bawang putih
1  inci  kunyit hidup
2  inci  halia
1  inci  lengkuas
4  batang  serai  ~  hiris halus
4  biji  buah keras  ~  hiris
30  biji  cili padi kampung


Cara Memasak :

1.  Daging batang pinang dipotong kiub, cuci bersih dan toskan.  Masukkan ke dalam kuali bersama bahan-bahan kisar halus dan cili kisar, kacau rata dan masak sehingga daging kecut dan airnya sedikit kering.  Tuangkan santan, kacau rata dan masak sehingga mendidih.

2.  Masukkan kerisik, kacau dan teruskan memasak dengan api sederhana sehingga pekat.  Tambahkan asam gelugur, garam secukup rasa dan gula melaka.  Kacau dan teruskan memasak sehingga rendang kering.  Masukkan daun kunyit dan kacau.  Masak sekejap lagi, rasa dan jika 'ok' bolehlah tutup api.  Hidangkan...


INFO :

1.  Pastikan rendang diisi di dalam bekas yang bersih dan kering.
2.  Biar betul-betul sejuk baru ditutup untuk mengelakkan rendang cepat rosak..

Juadah RAYA (25/6/2017 - Ahad)

2 comments:

  1. salam..
    singgh nk tgok resepi rendang ala minang kat sini..hehe
    sedap nye..

    ReplyDelete
  2. Silakan adda syuhada..selamat hari raya.😊

    ReplyDelete