KEK PISANG

Saturday, July 29, 2017

TUMIS SAMBAL BELACAN SAYUR BENDI...







TUMIS SAMBAL BELACAN 
KACANG BENDI
rujukan :    resipinannie.blogspot.my




Bahan-Bahan :

15  biji  kacang bendi  ~  dipotong kecil serong
1  biji  telur saiz besar
Garam & gula secukup rasa


Bahan Tumbuk Lumat :

3  biji  cili merah
1  biji  bawang merah
1  ulas  bawang putih
1  sudu kecil  belacan bakar
2  sudu makan  udang kering


Cara Memasak :

     Bendi dibersihkan dan dipotong kecil serong.  Panaskan anggaran 4 sudu besar minyak masak dan tumiskan kesemua bahan tumbuk lumat tadi.  Kacau dan biarkan masak sampai wangi dan pecah minyak.  Jika sambal kelihatan kering tambahkan sedikit lagi minyak.  Kemudian masukkan telur dan terus kacau biarkan telur masak seketika.  Masukkan bendi, garam secukup rasa dan jika perlu masukkan sedikit gula.  Kacau sampai bendi masak tetapi jangan masak terlalu lama nanti bendi menjadi lembik...



 
 Puff Pastry berintikan sosej berkeju untuk minum petang...


No comments:

Post a Comment