KEK PISANG

Tuesday, September 25, 2018

BUBUR JAGUNG SAGU...







RESIPI BUBUR JAGUNG SAGU
sumber :    seripayaku
hidangan :    5-6 orang




Bahan-Bahan :

2  tongkol  jagung manis mentah  ~  dihiris nipis
4  sudu besar  sagu biji  ~  yang halus atau kasar
Secubit garam
100  ml  santan pekat  (santan kotak/tin/fresh santan)
1  liter  air  ~  dicampur dengan santan pekat
3  sudu besar  gula merah  ~  tambah lagi jika nak warnanya lebih perang
5  sudu besar  gula pasir  ~  tambah lagi jika nak lebih manis


Cara-Cara :

1.  Basuh sagu biji dan toskan.  Jangan direndam.  Basuh sekali lalu saja.

2.  Masukkan jagung yang telah dihiris, santan pekat yang telah dicampur dengan air dan juga garam ke dalam periuk.

3.  Masak di atas api sederhana sambil dikacau sehingga mendidih.

4.  Setelah mendidih, masukkan pula sagu biji, gula merah dan gula pasir.  Kacau sehingga sagu biji bertukar menjadi jernih dan bolehlah ditutup api.

5.  Siap untuk dihidangkan.  Sesuai untuk minuman petang...

Nota :

***  Kuantiti gula merah dan gula pasir hendaklah disesuaikan mengikut kemanisan yang diperlukan.
***  Kuantiti air boleh dikurangkan atau ditambah bergantung kepada banyak kuah yang diperlukan.





No comments:

Post a Comment