KEK PISANG

Thursday, September 13, 2018

RENDANG AYAM TOK...









RESIPI RENDANG AYAM TOK
sumber :    Pn. Mariana Zainal & daridapur.com




Bahan-Bahan :

1/2  ekor  ayam  ~  dipotong 6-7 bahagian atau ikut citarasa


Bahan Dikisar Lumat :

15-18  tangkai  cili kering  ~  direbus seketika
1 1/2  biji  bawang besar
6-7  ulas  bawang putih
Sebesar ibu jari  halia
Sebesar ibu jari  lengkuas
3  batang  serai


Bahan Lain :

250  ml  santan pekat
1/2  cawan  air
3-4  helai  daun limau purut  ~  dicarik
2  paket kecil  kerisik
2  helai  daun kunyit  ~  dihiris halus
1  keping  asam keping@gelugor
1 1/2  sudu besar  gula pasir
1/2  sudu besar  garam
1  sudu kecil  perasa
1 1/2  senduk  minyak masak


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak di dalam kuali dan tumiskan bahan kisar sehingga pecah minyak barulah dimasukkan asam keping dan gula.  Tumis lagi sehingga masak dan pecah minyak.

2.  Tambahkan kerisik, daun limau purut serta santan dan air.  Pastikan selalu dikacau jangan bagi santan pecah minyak dan biarkan santan mulai mendidih barulah dimasukkan ayam.

3.  Masak dengan api kecil sekitar 30 minit untuk ayam mula empuk baru sesuaikan rasa bersama garam dan serbuk perisa.  Taburkan hirisan daun kunyit.  Biarkan kuah rendang memekat dan sesuaikan rasanya buat kali terakhir.  (Siap dah rendang ayam yang sedap dan tahan lama, lambat basi)..!!!

No comments:

Post a Comment