KEK PISANG

Friday, September 14, 2018

BUBUR KACANG HIJAU BERJAGUNG...






BUBUR KACANG HIJAU BERJAGUNG
sumber :    Fiza's Cooking...




Bahan-Bahan :

200  gm  kacang hijau  ~  dibersihkan & direbus
1  cawan  isi jagung dalam tin  ~  jenis whole kernel
500  ml  santan cair
250  ml  santan pekat
2  sudu besar  susu pekat manis
40  gm  gula pasir  ~  boleh ditambah jika suka manis
80  gm  gula Melaka  ~  dihancurkan atau boleh juga guna gula merah
2  helai  daun pandan  ~  cuci bersih & disimpul
Sedikit garam


Cara-Cara :

1.  Bersihkan kacang hijau dan direbus di dalam periuk sehingga empuk.  Toskan sedikit airnya.

2.  Masukkan susu pekat, gula pasir, gula Melaka, daun pandan, sedikit garam dan santan cair.

3.  Kacau-kacau selalu sehingga mendidih kemudian masukkan santan pekat dan isi jagung.  Kacau lagi sehingga bubur masak.  Jika bubur agak pekat, bolehlah ditambah sedikit air lagi.  Apabila mendidih, angkat dan hidangkan...






No comments:

Post a Comment