KEK PISANG

Thursday, September 13, 2018

IKAN KEMBUNG SAMBAL HIJAU...









RESIPI IKAN KEMBUNG SAMBAL HIJAU
sumber :    Majalah SAJI Januari 2018




Bahan-Bahan :

2-4  ekor  ikan kembung saiz sederhana  ~  boleh juga dilumur dengan sedikit garam & kunyit
2  helai  daun limau purut  ~  dicarik
Sedikit garam & gula
Minyak masak untuk menggoreng


Bahan Kisar :

6  tangkai  cili hijau
4  tangkai  cili padi
1  batang  serai
3  ulas  bawang merah
2  ulas  bawang putih
1  cm  halia


Cara Memasak :

1.  Gorengkan ikan sehingga garing.  Angkat dan ketepikan.

2.  Masukkan kesemua bahan kisar di dalam mesin pengisar.  Kisarkan sehingga halus.

3.  Tinggalkan sedikit minyak gorengan ikan tadi dan tumiskan bahan yang telah dikisar sehingga garing dan wangi.

4.  Tambahkan garam dan gula secukup rasa.

5.  Kemudian masukkan pula daun limau purut.  Apabila sambal sudah masak, tuangkan ke atas badan ikan yang telah digoreng tadi.  Sedia dihidangkan.!!!

No comments:

Post a Comment