KEK PISANG

Thursday, February 14, 2019

APPLE KAYA BALL...









APPLE KAYA BALL
sumber :    Qasey Honey...




Bahan-Bahan :

250  gm  tepung gandum
1  sudu kecil  serbuk penaik
1/4  sudu kecil  garam halus
125  gm  mentega,  suhu bilik
75  gm  gula kastor
200  ml  susu segar
3  biji  telur gred A
1  sudu kecil  perisa epal
1  sudu kecil  pewarna hijau
1  tin kecil  kaya original


Cara-Cara :

1.  Panaskan ketuhar pada suhu 170'C.

2.  Satukan tepung gandum, serbuk penaik dan garam halus kemudian diayak.  Ketepikan.

3.  Di dalam mangkuk pengadun satukan mentega bersama gula kastor dan putar dengan kelajuan paling perlahan sehingga gula larut dan adunan sebati.

4.  Masukkan telur satu persatu sambil terus dipukul.

5.  Tambahkan pula pewarna hijau dan perisa epal sambil terus diputar rata.

6.  Masukkan pula tepung gandum, serbuk penaik dan garam yang telah diayak berselang-seli dengan susu segar sambil dikaupbalik rata.  Akhiri proses dengan susu segar.

7.  Masukkan adunan ke dalam piping bag.  Masukkan juga kaya ke dalam piping bag.

8.  Kemudian panaskan acuan kuih cara atau bahulu cermai.

9.  Apabila acuan telah panas, sapukan minyak supaya mudah tanggal dari acuan dan kaya ball tidak melekat.

10.  Kemudian paipkan adunan separuh dari acuan tadi.  Paipkan pula inti kaya.  Tutupkan semula dengan adunan epal.

11.  Bakar dalam ketuhar selama 20 minit atau sehingga kaya ball masak sempurna.




No comments:

Post a Comment