KEK PISANG

Monday, February 11, 2019

IKAN MASAK KICAP...








IKAN MASAK KICAP
sumber :    SAJI April 2018...




Bahan-Bahan :

1  ekor  ikan tongkol atau ikut pilihan  ~  lumur garam kunyit & goreng
1  sudu besar  cili kisar
1  labu  bawang besar  ~  hiris bulat
1  tangkai  cili merah & hijau  ~  hiris
1  tangkai  daun bawang  ~  hiris
1  batang  kulit kayu manis


Bahan-Bahan Sos :

3  sudu besar  kicap pekat
2  sudu besar  kicap manis
1  sudu besar  sos tomato
2  sudu kecil  sos tiram
Sedikit gula


Bahan Kisar :

1/2  labu  bawang besar
5  ulas  bawang merah
2  ulas  bawang putih
1/2  cm  halia


Cara Memasak :

1.  Ikan tongkol yang telah dibersihkan, lumurkan dengan garam dan kunyit.  Goreng ikan tongkol sehingga masak, angkat dan ketepikan.

2.  Di dalam kuali lain, panaskan minyak masak secukupnya, tumiskan kulit kayu manis dan bahan kisar sehingga wangi.  Kemudian masukkan cili kisar, tumis lagi sehingga cili garing.

3.  Masukkan kesemua bahan sos dan kacau sebati.  Masukkan sedikit air, agar ia sedikit berkuah.

4.  Setelah mendidih, masukkan hirisan bawang besar, cili merah dan hijau.  Akhir sekali, masukkan ikan tongkol yang telah digoreng tadi.  Gaul rata dan taburkan sedikit hirisan daun bawang.

5.  Sedia dihidangkan.




No comments:

Post a Comment