KEK PISANG

Wednesday, February 6, 2019

AYAM KUNYIT KEDAYAN...








AYAM KUNYIT KEDAYAN
sumber :    Majalah RASA Februari 2018...




Bahan-Bahan :

1  ekor  ayam  ~  potong kecil, cuci bersih & toskan
2  sudu makan  pes cili kisar
Sedikit belacan
1  sudu teh  serbuk kunyit
2  batang  serai  ~  titik
2  keping  asam gelugor
1  liter  santan
Garam, gula secukup rasa
Minyak masak
Air  ~  jika perlu


Bahan Kisar :

5  biji  bawang merah
3  ulas  bawang putih
3  cm  halia


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan bahan kisar sehingga naik bau.
2.  Masukkan pes cili kisar, belacan, serbuk kunyit dan serai, kacau seketika.
3.  Setelah tumisan pecah minyak, masukkan ayam dan asam gelugor.
4.  Masukkan sedikit air, kacau rata sehingga ayam kecut.
5.  Kemudian masukkan santan dan biarkan mereneh.
6.  Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
7.  Setelah ayam empuk, tutup api dan sedia dihidangkan.




No comments:

Post a Comment