KEK PISANG

Tuesday, July 30, 2019

IKAN KUKUS ASAM BOI ...








RESIPI IKAN KUKUS ASAM BOI
sumber :    Fiza's Cooking
kredit :    hanamemories ...




Bahan-Bahan :

1  ekor  ikan siakap  ~  dibersihkan dengan air limau nipis, cuci bersih & toskan
1/2  biji  bawang besar  ~  dihiris
2  ulas  bawang putih  ~  diketuk
2  batang  serai  ~  dihiris
1  inci  halia  ~  dihiris memanjang halus
5  biji  asam boi putih atau lebih
1/4  batang  lobak merah  ~  dihiris memanjang halus
Cendawan tiram secukupnya  (tak letak sebab tiada)
Tomato ceri@biasa secukupnya  ~  dibelah 2, ceri & tomato biasa dibelah 4
Daun ketumbar secukupnya
Daun bawang secukupnya
Hirisan limau
7  tangkai  cili padi  ~  diketuk


Bahan Sos :

1  sudu besar  sos ikan
1  sudu besar  kicap cair
1  sudu besar  sos tiram


Cara Memasak :

1.  Rendamkan asam boi dalam 1/4 cawan air panas sehingga kembang kemudian kikiskan isinya sedikit.

2.  Letakkan ikan ke dalam pinggan tahan panas yang sesuai, taburkan bahan-bahan lain ke atas ikan.

3.  Satukan dalam mangkuk kecil sos ikan, kicap cair dan sos tiram kemudian curahkan ke atas ikan tadi.

4.  Akhir sekali masukkan asam boi berserta dengan air rendaman asam boi sekali.

5.  Kukus ikan selama 15 minit atau sehingga masak sepenuhnya.

6.  Angkat dan hidangkan dengan menaburkan daun ketumbar dan daun bawang sekali lagi.  Sedia dihidangkan.  Enak dimakan panas-panas.




No comments:

Post a Comment