KEK PISANG

Wednesday, July 3, 2019

SPAGETI BOLOGNESE ...











SPAGETI BOLOGNESE
sumber :    hanieliza.blogspot.com




Bahan-Bahan :

1  paket  spageti  ~  direbus sehingga lembut & toskan
400  gm  daging kisar halus@Mincemeat
1  tin  cendawan butang  ~  dihiris nipis
1  batang  lobak merah *
1  biji  capsicum hijau *
2  biji  tomato muda *   ( * dipotong dadu )
2  labu  bawang besar *
4  sudu makan  cili kisar
1  sudu teh  serbuk lada hitam
1  cawan  sos tomato
1/2  cawan  air
3  sudu makan  minyak masak
1  sudu makan  serbuk oregano kering
1  ulas  bawang putih  ~  dicincang halus
1  pokok  daun parsli  ~  dicincang halus
Garam secukup rasa


Cara Membuat :

1.  Panaskan minyak masak, kemudian tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.

2.  Masukkan cili kisar dan kacau rata sehingga pecah minyak.  Kemudian masukkan daging kisar dan kacau rata.

3.  Masukkan sos tomato, lobak merah, capsicum, tomato, cendawan butang, garam, air dan serbuk lada hitam.

4.  Kacau rata dan biarkan sehingga pecah minyak.  Sesuaikan rasa dan bolehlah ditutup api.

5.  Angkat dan tuangkan di atas spageti ketika dihidangkan.

6.  Taburkan serbuk oregano kering dan hirisan daun parsli.  Jika suka, taburkan dengan parutan keju.

INFO :   Gaulkan sedikit minyak/mentega pada spageti yang sudah direbus bagi mengelakkan spageti melekat.

No comments:

Post a Comment