KEK PISANG

Wednesday, July 24, 2019

TUMIS KACANG PANJANG TELUR MASIN ...









TUMIS KACANG PANJANG
TELUR MASIN
sumber :    Fiza's Cooking...




Bahan-Bahan :

300  gm  kacang panjang  (dipotong sepanjang 1 inci)
1/2  batang  lobak merah  (dihiris memanjang  -  saya tambah)
1  sudu besar  sambal belacan ATAU tumbuk 1 tangkai cili merah dengan 1 sudu teh belacan
1  sudu kecil  gula
1/2  sudu kecil  lada sulah
1/4  cawan  air
5  ekor  udang saiz sederhana  (kupas kulitnya)
1  biji  telur masin  (direbus & belah dua, 1 bahagian dicincang & 1 bahagian lagi dipotong baji)


Bahan Tumis :

2  sudu besar  minyak masak
2  ulas  bawang putih *
3  ulas  bawang merah *
1/2  tangkai  cili besar *   (* dihiris)


Bahan Sos :

1  sudu besar  sos tiram
1  sudu besar  kicap manis
1/2  sudu besar  sos sotong


Cara Memasak :

1.  Dalam kuali, masukkan minyak masak.  Tumis bawang merah, bawang putih dan cili besar sehingga harum dan keperangan.

2.  Masukkan pula kacang panjang dan udang sambil dikacau.

3.  Masukkan air dan masak sehingga kacang panjang lembut sedikit.

4.  Seterusnya masukkan bahan sos, lada sulah dan gula sambil dikacau.  Jika kuah agak pekat, bolehlah dimasukkan sedikit air lagi.  Masukkan juga satu sudu besar sambal belacan.

5.  Masukkan pula sebahagian telur masin yang dihancurkan dan kacau rata serta matikan api dapur.

6.  Hidangkan sayur yang telah masak dengan menaburkan sebahagian lagi telur masin yang dipotong baji.

No comments:

Post a Comment