KEK PISANG

Thursday, July 11, 2019

PUDING ROTI CHEESE ...










PUDING ROTI CHEESE
sumber :    Fiza's Cooking ...




Bahan-Bahan :

6  keping  roti putih  ~  digunting atau dicarik-carikkan
400  ml  susu segar/susu cair
4  biji  telur  (saya guna gred A)
100  gm  gula pasir
100  gm  keju cheddar  ~  disagat
50  gm  mentega
1  sudu teh  esen vanilla
Kismis secukupnya


Cara-Cara :

1.  Gunting roti dan masukkan ke dalam loyang, tabur kismis ke atasnya.  (Boleh guna loyang muffin dan lenserkan dengan mentega terlebih dahulu untuk mengelak dari puding melekat di loyang atau boleh juga guna acuan aluminium foil tetapi tidak perlu dilenser).

2.  Panaskan susu segar bersama mentega sehingga mentega cair.  Matikan api dapur.

3.  Di dalam bekas lain; campurkan telur, gula, esen vanilla dan sebahagian daripada keju parut.  Kacau sekadar sebati dengan whisk tangan.

4.  Tuangkan susu suam tadi ke dalam campuran telur dan kacau rata.  Seterusnya tuangkan ke atas roti yang telah diatur di dalam loyang bersama kismis tadi.

5.  Taburkan lebihan keju ke atas puding roti dan bakar selama lebih kurang 40 minit pada suhu 170'C atau sehingga puding masak.  (Oven hendaklah dipanaskan terlebih dahulu selama 5-10 minit).

6.  Setelah masak dan sejuk, bolehlah dihidangkan puding dengan aiskrim kegemaran.

No comments:

Post a Comment