KEK PISANG

Tuesday, July 30, 2019

KEK BATIK INDULGENCE ...






Bahagian lapisan adunan cream cheese kurang menyerlah memandangkan saya buat 1/2 adunan untuk lapisan cream cheese sebab kekurangan cream cheese di dalam peti ais...






KEK BATIK INDULGENCE
sumber :    you tube@Limau Nipis Official ...




Bahan-Bahan :

300  gm  biskut Marie  ~  patah-patah dua setiap keping
1/2  tin  susu pekat manis  (200 gm)
3/4  cawan  susu cair
1/2  cawan  serbuk koko
3/4  cawan  serbuk Milo
1  biji  telur gred A
250  gm  mentega  ~  cairkan


Bahan Lapisan Cream Cheese :

250  gm  cream cheese
1  sudu kecil  esen vanilla
50  gm  gula kastor
120  gm  Whipping Cream 'Dairy'
12  gm  gelatin halal
50  ml  air panas mendidih


Bahan Lapisan Coklat Ganache :

3/4  cawan  UHT Whipping Cream 'Dairy'  ~  dipanaskan
200  gm  coklat masakan gelap  ~  dicincang
1  sudu besar  mentega


Acuan :    8 inci bulat (springform pan)


Cara-Cara :

1.  Mentega cair, susu pekat manis, susu cair/UHT/segar, Milo, serbuk koko dan telur disatukan dalam kuali.  Buka api sederhana perlahan.  Kacau sehingga semua bahan larut dan sebati.  Tutup api.  Masukkan biskut, gaul sebati.  Tuangkan ke dalam loyang, padatkan.  Sejukkan di dalam peti ais seketika.

2.  Gelatin + air panas (mendidih).  Kacau sehingga gelatin larut sepenuhnya.  Biarkan seketika.

3.  Cream cheese, gula kastor, esen vanilla, putar sehingga sebati.  Masukkan gelatin yang sudah dicairkan, pukul sebati.  Masukkan whipping cream, pukul sekadar sebati jer.

4.  Tuangkan lapisan adunan cream cheese di atas lapisan kek batik.  Ratakan.  Sejukkan di dalam peti ais selama 30 minit.

5.  Dalam bekas, masukkan dark chocolate, butter, whipping cream (panas), biarkan selama 2-5 minit kemudian kacau sehingga larut dan sebati.  Sejukkan selama 10 minit sebelum dituangkan ke atas kek batik (lapisan cream cheese tadi).  Sejukkan kek selama 3-4 jam sebelum dinikmati.

No comments:

Post a Comment