KEK PISANG

Thursday, February 9, 2012

BINGKA KACANG MERAH
BINGKA KACANG MERAH

BINGKA KACANG MERAH
oleh : AdyGreatswordEmpire


Bahan-bahan : (loyang : 8 inci)

1 1/2 cawan kacang merah, direbus hingga empuk
1 cawan air
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
2 cawan santan
1 cawan gula kastor
3 tbsp. butter
2 biji telur
sedikit garam
Pewarna merah
sedikit bijan
2 tbsp. minyak untuk disapu pada loyang


Cara membuat :

Kisarkan kacang merah yang telah direbus bersama 1 cawan air. Ketepikan dahulu. Masukkan kesemua bahan di atas ke dalam blender kecuali bijan dan minyak. Kisarkan hingga sebati.
Gaulkan rata dan masak naik wap hingga agak pekat selama 10 minit. Sementara itu panaskan ketuhar pada suhu : 175'C dan masukkan loyang dalam ketuhar untuk dipanaskan sebentar sahaja.
Keluarkan loyang dari ketuhar dan tuangkan adunan ke dalam loyang dan taburkan bijan di atasnya. Bakar selama 50 minit menggunakan api atas bawah dan tambah 5 minit lagi untuk garingkan bahagian atas.
Sejukkan dahulu barulah dipotong.

No comments:

Post a Comment