KEK PISANG

Sunday, June 10, 2012

Kek keju


 KEK KEJU OREO


KEK KEJU OREO

resepi dari  :   buku 'Hidangan Berkeju' - Chef Noraini Zakaria
dicuba oleh :   zaralovebaking.blogspot.com

Bahan Biskut :

200  gm   biskut coklat Oreo  -  dibuang krim & dikisar
70    gm   mentega  -  dicairkan

Bahan Kek :

250  gm   krim keju
250  gm   krim putar
80    gm   gula kastor
60    ml    air
15    gm   gelatin halal
3  keping  biskut Oreo  -  diramas kasar

Cara membuat :

1.   Sediakan tin bulat 7" jenis 'loose tin' yang boleh dibuka dibawahnya.
2.   Biskut :  Tuangkan mentega cair ke dalam serbuk biskut Oreo dan digaul rata.  Tekankan pada dasar acuan hingga padat.  Sejukkan dalam peti ais selama 30 minit.
3.   Kek :   Pukul krim putar hingga kembang dan pekat/kental.  Simpan dalam peti sejuk sebentar.
4.   Dalam bekas lain, pukul krim keju, krim biskut Oreo dan gula kastor hingga kembang dan berkrim.
5.   Panaskan gelatin dan air hingga cair dan jernih.  Setelah sejuk tuangkan gelatin tadi ke dalam adunan keju dan dipukul sebati.  Masukkan krim putar yang telah dipukul tadi dan pukul sebentar saja.
6.   Biskut Oreo yang telah diramas kasar dimasukkan ke dalam adunan dan digaul rata.  Tuangkan atas lapisan biskut Oreo yang telah keras.
7.   Simpankan dalam peti sejuk selama 5 jam atau semalaman hingga ia keras.

4 comments:

  1. salam, cikwan suke jugak buat cheese cake...belum pernah cuba lagi kalau guna oreo.. boleh cuba nanti ;))

    ReplyDelete
  2. Hi Kak Zara, yang ni sedappp.. I suka cheese oreo.

    Have a nice day.

    ReplyDelete
  3. Terima kasih pada cikwan sudi jenguk ke dapur saya yang tak seberapa ini. Kek ini sedap sangat. Cubalah.

    ReplyDelete
  4. Pada Amelia, kek ni memang sedap. Cubalah. Have a nice day to you dear. Tq.

    ReplyDelete