KEK PISANG

Wednesday, June 13, 2012

Kuih-muih

 APAM HITAM MANIS



APAM HITAM MANIS


sumber  :   buku 'Minuman Petang'
dicuba   :   zaralovebaking.blogspot.com

Bahan-bahan :

410  ml    susu cair
250  gm   mentega
3  cawan  tepung gandum
1  cawan  gula pasir
1  cawan  air
1  cawan  gula halus
3  biji       telur  -  dipukul sikit
3  tsp       baking powder

Hiasan :   1/2 biji  kelapa parut putih + 1 tsp. garah halus  -  digaul sebati & kukus sebentar

Acuan :  Lompang atau ikut pilihan

Cara membuat :

1.   Masak gula pasir dengan api kecil hingga cair dan berwarna perang.
2.   Masukkan mentega, air dan dikacau hingga pekat dan sebati.  Sejukkan.
3.   Pukul telur dengan gula halus hingga hancur.  Masukkan baking powder, susu cair, tepung gandum dan air gula yang dimasak tadi.  Kacau hingga sebati dan tidak bergentel.  (Tapis jika perlu).
4.   Tuangkan adunan ke dalam acuan (ikut pilihan) yang dilengser dengan sedikit marjerin dan kukus selama 15-20 minit.  Hidangkan dengan kelapa parut.

2 comments:

  1. Hi Kak Zara, rajin wat kuih manyak2x. Ini apam saya pun suka makan. Itu lah selalu ngap2x cam mana lah nak diet, hahaha...

    Salam, Kak. Jumpa lagi.....

    ReplyDelete
  2. Hi Amelia, sebenarnya kuih ni untuk di hantar ke kantin sekolah. Apam ni memang sedap walaupun tidak dimakan dengan kelapa.

    Bye, tqvm.

    ReplyDelete