KEK PISANG

Sunday, July 8, 2012

Biskut yang enak & rangup.

 BISKUT CASABLANCA DELIGHT



BISKUT CASABLANCA DELIGHT

sumber dari  :  Citarasawan/Chef Zubaidah
dicuba :   zaralovebaking.blogspot.com

Bahan A :

130  gm   mentega
  20  gm   shortening
  70  gm   gula kastor

Bahan B :

30  gm   nestum  -  diramas/kisar
30  gm   oat  -  panggang & kisar
30  gm   serbuk badam
20  gm   bijan hitam

Bahan C :

  25  gm   tepung jagung
  10  gm   tepung beras
150  gm   tepung gandum

Hiasan :  ceri merah & hijau - dihiris
                kuning telur  -  untuk glis

Cara membuat :

     Sebatikan bahan A dan masukkan bahan B.  Uli hingga rata.  Masukkan bahan C dan uli hingga mendapat doh yang lembut.  Kemudian canai dan terap dengan acuan ikut pilihan.  Sapu kuning telur di atas biskut dan hias dengan ceri merah dan hijau.
     Bakar pada suhu 140'c selama 30 minit atau hingga kekuingan.

No comments:

Post a Comment