KEK PISANG

Thursday, September 12, 2013

BAHULU KOPI










BAULU KOPI



Sumber  :  'Kompilasi Hidangan Kek' - Noraini Zakaria



Bahan-bahan :

200  gm     gula kastor
200  gm     tepung gandum    )
    1  tsp     serbuk penaik     )  diayak bersama (A)
    5  biji     telur  gred A
    4  tbsp   chocolate rice
    3  tbsp   minyak masak
    1  tsp     emulco kopi


Cara membuat :

1.   Pukul telur dan gula kastor hingga putih dan gebu dengan kelajuan tinggi selama lebih kurang 10 minit.
2.   Masukkan bahan (A) sedikit-sedikit sambil digaul ke dalam adunan telur tadi.
3.   Campurkan emulco kopi dan chocolate rice.  Akhir sekali masukkan minyak dan digaul sebati.
4.   Sapukan acuan baulu dengan minyak masak.  Panaskan dalam ketuhar selama 5 minit.
5.   Tuangkan adunan ke dalam acuan yang telah dipanaskan tadi.
6.   Bakar pada suhu 180 - 200'C selama 15 minit, api atas bawah.
7.   Setelah masak, cungkil baulu keluar dengan menggunakan lidi sate.  Sejukkan.


NOTA :    Acuan hendaklah diminyakkan dan dipanaskan terlebih dahulu sebelum dituangkan adunan
                  baulu.  Untuk membakar kali kedua, tidak perlu menyapu minyak lagi.  Bahulu ini hanya
                  sesuai di bakar dalam ketuhar api atas bawah.



1 comment: