KEK PISANG

Sunday, September 8, 2013

KEK KISMIS










KEK KISMIS  (8 inci)



Sumber  :  buku 'Jamuan Kek' - Chef Zubaidah




Bahan-bahan :

250  gm     mentega
150  gm     gula kastor
    5  biji     telur  (B)
    1  tsp     esen vanilla
100  gm     kismis  (dihiris nipis)
  50  gm     susu cair/susu segar (saya guna susu segar)
240  gm     tepung naik sendiri
    1  tbsp   sirap emas
    1  tbsp   susu pekat manis


Cara-cara :

1.   Pukul mentega, susu pekat manis dan gula kastor hingga sebati.
2.   Masukkan telur satu persatu, kemudian masukkan esen vanilla dan sirap emas, gaul hingga sebati.
3.   Masukkan tepung naik sendiri dan susu cair/susu segar secara berselang-seli.
4.   Masukkan kismis dan gaulkan sehingga rata.
5.   Tuangkan adunan ke dalam acuan berukuran 8 inci dan bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170'C selama 50 minit atau sehingga masak.

1 comment: