KEK PISANG

Friday, September 6, 2013

BINGKA UBI


Kuih Bingka ini sangat  sedap dan lembut tapi kenapa susah sangat untuk mengeluarkannya dari loyang setelah di biarkan betul-betul sejuk.  Apapun kuih ini tetap sedap.  Terima kasih kepada penyumbang resipi ini.








BINGKA UBI


Sumbangan :  Chocoani.blogspot




Bahan-bahan :

   4   cawan   ubi kayu  (diparut/sagat)
   2   cawan   santan pekat dari 1 biji kelapa
   1   cawan   gula pasir
1/2   tsp.       garam
sedikit pewarna kuning

Loyang :  7" x 7", sapukan dengan sedikit minyak & dipanaskan dalam oven anggaran 5 minit


Cara Penyediaan :

1.   Panaskan oven pada suhu 200'C api atas bawah.  Masukkan kesemua bahan-bahan ke dalam loyang berukuran 7 inci x 7 inci (atau 6" x 6" - bingka agak tebal).  Gaul rata hingga gula hancur dan santan sekata.  Ratakan.

2.   Masukkan loyang ke dalam oven dan letakkan di rak paling bawah.  Bakar selama 1 - 1 1/2 jam atau hingga bahagian atasnya keperangan.  Setelah masak, keluar dan sejukkan terlebih dahulu lebih kurang 3-5 jam sebelum dipotong.

No comments:

Post a Comment