KEK PISANG

Sunday, September 29, 2013

Merasmikan kuali pemanggang ajaib.









IKAN CENCARU SUMBAT



Rujukan  :  morisaid.blogspot.com
dicuba    :  zaralovebaking.blogspot.com



Bahan-bahan :

   4  ekor   ikan cencaru  (dibersih & dibelah belakangnya)


Bahan Sumbat :

   2  genggam   cili kering  (direndam & toskan)
   1  tbsp.         udang kering  (direndam & toskan)
   5  ulas           bawang putih
   1  biji            bawang besar
1/4  inci            belacan
Secubit garam
Sedikit air asam jawa


Cara Memasak :

     Tumbukkan kesemua bahan sumbat kecuali air asam jawa hingga lumat.  Masukkan sedikit air asam jawa dan digaul rata.  Sementara itu, gaulkan ikan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit hingga rata.  Sudukan bahan tumbuk ke dalam belahan ikan.
     Ikan sedia untuk dibakar.  Alas dengan daun pisang atau foil ketika membakar ikan (jika mengguna kuali biasa).


SAMBAL KICAP


Bahan-bahan :

   6  biji        cili merah
   7  biji        cili api
   2  biji        bawang besar
1/2  cawan   kicap
   6  biji        limau kasturi
Garam secukupnya


Cara Penyediaan :

1.   Hiriskan cili merah dan cili api halus-halus.
2.   Potong bawang besar dalam bentuk dadu kecil.
3.   Kesemua bahan tadi dimasukkan ke dala mangkuk.
4.   Perahkah limau kasturi.  Tuangkan kicap dan gaul rata.
5.   Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment