KEK PISANG

Tuesday, September 17, 2013

KEK MENTEGA MARMAR SUSU










KEK MENTEGA MARMAR SUSU



Sumber dari  :  buku resipi - Chef Zubaidah
Dicuba          :  zaralovebaking



Bahan-bahan :

250  gm     mentega
200  gm     gula kastor
    4  biji     telur  gred  'B'
290  gm     tepung naik sendiri
  50  gm     susu pekat manis
100  gm     susu cair
    1  tbsp   emulco coklat
    1  tsp     emulco kapucino


Hiasan :    kepingan badam  (jika suka)



Cara-cara :

1.   Pukul mentega dan gula hingga sebati.
2.   Masukkan telur satu persatu kemudian masukkan susu pekat manis.
3.   Akhir sekali masukkan tepung berselang-seli dengan susu cair.
4.   Ambil 1/4 adunan dan masukkan emulco kapucino dan emulco coklat, gaul sebati.
5.   Tuangkan kesemua adunan asal ke dalam (acuan bersaiz 8 inci) dulu kemudian tuangkan adunan kapucino colat.  Hasilkan corak marmar dan taburkan kepingan badam (jika guna) ke atasnya.
6.   Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170'C selama 45-50 minit atau hingga kek masak sepenuhnya.

No comments:

Post a Comment