ditabur dengan bijan hitam
ditabur dengan serbuk badam
BINGKA SUSU/CHEESE
Rujukan : DJ & Syapex
Dicuba : zaralovebaking
Bahan-bahan :
1 cawan tepung gandum (diayak 3 kali)
4 biji telur gred A/B
250 ml susu cair
3 tbsp susu pekat manis
140 gm gula kastor (boleh ditambah kalau nak lebih manis)
1 tsp esen vanilla
50 gm cream cheese
50 gm mentega
Bijan atau serbuk badam secukupnya (optional)
Cara-cara :
1. Mentega dan cream cheese dicairkan secara double-boiler kemudian sejukkan seketika.
2. Satukan kesemua bahan kecuali bijan atau serbuk badam dengan mentega/cream cheese cair tadi di dalam blender. Blend hingga sebati.
3. Kemudian tuangkan adunan tadi ke dalam loyang bersaiz 6 inci yang telah dilenser dengan minyak masak. Taburkan bijan atau serbuk badam di atasnya jika suka. (loyang dipanaskan selama 5 minit di dalam oven sebelum dituangkan adunan).
4. Bakar pada suhu 160'C selama lebih kurang 50 minit atau hingga bahagian atas kuih keperangan. Sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.
No comments:
Post a Comment