KEK PISANG

Thursday, September 19, 2013

BINGKA SUSU/CHEESE

 ditabur dengan bijan hitam

 ditabur dengan serbuk badam







BINGKA SUSU/CHEESE



Rujukan  :  DJ & Syapex
Dicuba    :  zaralovebaking




Bahan-bahan :

    1   cawan   tepung gandum  (diayak 3 kali)
    4   biji        telur  gred A/B
250   ml         susu cair
    3   tbsp      susu pekat manis
140   gm        gula kastor  (boleh ditambah kalau nak lebih manis)
    1   tsp        esen vanilla
  50   gm        cream cheese
  50   gm        mentega
Bijan atau serbuk badam secukupnya  (optional)


Cara-cara :

1.   Mentega dan cream cheese dicairkan secara double-boiler kemudian sejukkan seketika.

2.   Satukan kesemua bahan kecuali bijan atau serbuk badam dengan mentega/cream cheese cair tadi di dalam blender.  Blend hingga sebati.

3.   Kemudian tuangkan adunan tadi ke dalam loyang bersaiz 6 inci yang telah dilenser dengan minyak masak.  Taburkan bijan atau serbuk badam di atasnya jika suka.  (loyang dipanaskan selama 5 minit di dalam oven sebelum dituangkan adunan).

4.   Bakar pada suhu 160'C selama lebih kurang 50 minit atau hingga bahagian atas kuih keperangan.  Sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.

No comments:

Post a Comment