KEK PISANG

Tuesday, September 17, 2013

CHOCOLATE CHIFFON CAKE









CHOCOLATE CHIFFON CAKE  (23cm)


Oleh  :   zaralovebaking.blogspot.com



Bahan-bahan A :

    4   biji   kuning telur  (saya guna gred 'B')
  70   ml    susu cair
  70   ml    minyak jagung
  45   ml    air
100   gm   gula kastor
    1   tsp   chocolate emulco + sedikit pewarna chocolate
150   gm   tepung halus/superfine *
    1   tsp   baking powder *
Secubit garam halus * ( * disatukan, gaul rata dan ayak)
  30   gm   chocolate chips


Bahan-bahan B :

  4   biji   putih telur
90   gm   gula kastor
Secubit cream of tartar


Cara-cara :

1.   Panaskan oven pada suhu 170'C.  Siapkan acuan chiffon berukuran 23cm.  Dalam sebuah bekas, campurkan kesemua bahan-bahan A dan kacau dengan whisk hingga semua sebati dan mesra.  Ketepikan.

2.   Dalam mangkuk adunan yang bersih dan kering, masukkan putih telur, putar pada kelajuan sederhana hingga berbuih kemudian masukkan gula kastor dan cream of tartar.  Putarkan pada kelajuan tinggi hingga menjadi "meringue".

3.   Kemudian masukkan "meringue" tadi ke dalam adunan no. 1 dan gaul rata menggunakan kaedah kaup balik.  Tuangkan ke dalam acuan chiffon tadi (tidak perlu digris).  Bakar selama 40-45 minit hingga masak sepenuhnya.

4.   Keluarkan dari oven, terlangkupkan acuan tadi dalam posisi terbalik.  Biar kek sejuk sepenuhnya kemudian sisip tepi kek dengan pisau kecil dan tarik keluar.  Sisip juga bahagian bawahnya supaya mudah tanggal.

5.   Hiriskan dan bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment