KEK PISANG

Sunday, June 2, 2019

AYAM MASAK MADU + TELUR PUYUH ...










AYAM MASAK MADU + TELUR PUYUH
sumber :    Majalah SAJI April 2019/Chef Asmah Nordin ...




Bahan-Bahan :

6  ketul  ayam  ~  gaulkan dengan garam & kunyit
10  biji  telur puyuh  ~  rebus hingga masak & kupas kulitnya, ketepikan  (saya tambah)
2  batang  serai  ~  ketuk
1  cm  halia  ~  kisar
1/2  labu  bawang besar  ~  kisar
6  ulas  bawang putih  ~  kisar
8  tangkai  cili kering  ~  kisar
4  sudu besar  sos cili
8  sudu besar  madu
1/2  labu  bawang besar  ~  hiris kasar
Sedikit garam
Sedikit daun bawang  ~  hiris  (untuk hiasan, optional)
Minyak masak


Bahan Tumis :

2  cm  kulit kayu manis
4  kuntum  bunga lawang
5  kuntum  bunga cengkih
4  biji  buah pelaga


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak, goreng ayam sehingga ayam masak.  Angkat dan ketepikan.

2.  Panaskan minyak masak secukupnya, tumiskan bahan tumis, masukkan serai, bawang besar, bawang putih, halia dan cili kering yang dikisar sehingga naik bau.

3.  Kemudian masukkan sos cili dan madu.  Kemudian, kacau sehingga sebati.

4.  Akhir sekali, masukkan ayam yang digoreng tadi, telur puyuh yang direbus dan bawang besar.  Biarkan sehingga bawang besar sedikit layu.

5.  Sesuaikan rasanya, tutup api, angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment