KEK PISANG

Monday, June 10, 2019

RENDANG DAGING ...









RESIPI RENDANG DAGING
sumber :    Surianti Ramli




Bahan-Bahan :

1  kg.  daging  ~  dipotong kecil & dibersihkan  (saya guna daging batang pinang)


Bahan Kisar :

20  tangkai  cili kering  ~  dibuang bijinya & rebus hingga mendidih & toskan
3  labu  bawang besar
2  inci  halia
2  inci  lengkuas
3  batang  serai


Bahan Lain :

1  mangkuk  pati santan
2  mangkuk  santan cair
1  senduk  kerisik
3  helai  daun kunyit  ~  diracik halus
Garam & gula secukup rasa
1  senduk minyak masak
Sedikit air


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak dalam kuali.  Tumis bahan kisar sehingga naik baunya.

2.  Masukkan daging, kacau sebati bersama bahan tumis tadi.  Biarkan sehingga daging mengecut sedikit.  Tambahkan santan cair dan rebus sehingga daging empuk.  Jika daging masih belum empuk, tambahkan air biasa secukupnya dan teruskan merebus.

3.  Bila daging telah empuk, masukkan garam dan gula secukup rasa.  Tambahkan santan pekat serta kerisik.  Didihkan.  Biarkan sehingga kuahnya pekat/pecah minyak.  Taburkan daun kunyit dan kacau sekejap sehingga sebati.  Tutup api. 

4.  Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment