KEK PISANG

Tuesday, June 25, 2019

MASAK KICAP PEDAS IKAN ...








MASAK KICAP PEDAS IKAN TENGGIRI
sumber :    Azie Kitchen...




Bahan-Bahan :

1  ekor  ikan tenggiri  ~  dipotong ikut suka, cuci bersih, lumur garam kunyit & goreng
1  biji  tomato  ~  belah 6  (saya tambah)
1  biji  bawang besar  ~  hiris
1  tangkai  cili merah  ~  hiris
4  helai  daun limau purut  ~  hiris atau carik
4  tangkai  cili padi
1-2  sudu besar  cili kisar
Garam
Kicap manis
Air secukupnya
2  batang  kulit kayu manis


Bahan Kisar :

3-4  ulas  bawang merah
3  ulas  bawang putih
1  inci  halia


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak secukupnya dan tumis kulit kayu manis dan bahan kisar sehingga garing kekuningan.  Masukkan cili kisar dan kacau sehingga cili masak dan pecah minyak.

2.  Masukkan air secukupnya dan kicap.  Biarkan mendidih.

3.  Masukkan daun limau purut dan ikan yang telah digoreng.  Perlahankan api, biarkan sehingga ianya sebati.

4.  Masukkan cili merah, cili padi, bawang besar, tomato dan garam secukup rasa.  Sedia untuk diangkat dan dihidangkan.


 SUP PETOLA

No comments:

Post a Comment