KEK PISANG

Sunday, September 30, 2012

Bekalan utk dibawa balik ke asrama.






MUFFIN KOKO


sumber  :  Majalah SAJI April 2012
dicuba   :  zaralovebaking.blogspot.com


Bahan-bahan :

100  gm         tepung gandum
  40  gm         serbuk koko
    1  tsp         baking powder
    1  tsp         soda bikarbonat
    1  tbsp       serbuk Nescafe
150  gm         gula kastor
    2  biji         telur
100  gm         minyak jagung
100  gm         susu segar
    1  tsp         esen vanilla
 1/3  cawan    air panas

Bahan Hiasan :   Cip coklat secukupnya atau ikut citarasasa

Cara menyediakan :

1.   Campurkan tepung gandum, serbuk koko, baking powder, soda bikarbonat dan serbuk Nescafe.
2.   Ayak hingga halus.  Ketepikan sebentar.
3.   Kemudian pukul telur  (guna hand whisk) dan masukkan gula.  Kacau sebati.
4.   Masukkan minyak jagung, susu segar dan esen vanilla.  Gaul sebati.
5.   Seterusnya masukkan tepung yang telah diayak tadi dan gaul sebati.  Kemudian curahkan air panas.  Gaul sebati.  Masukkan adunan ke dalam acuan muffin dengan cermat kerana adunan ini agak cair.
6.   Akhir sekali taburkan cip coklat di atasnya (saya tabur dengan badam keping).
7.   Bakar selama 25 minit pada suhu 180'C.

( menghasilkan :  13 biji papercup seperti di atas)

No comments:

Post a Comment