KEK PISANG

Sunday, September 9, 2012

Puding yang enak.


 PUDING CINCAU



PUDING CINCAU  (resipi asal Cendol)

resipi dari  :   Yatiememories (tqvm utk resipi yg sedap ini)
dicuba oleh :  zaralovebaking.blogspot.com


Bahan Bawah :

500  ml   air
180  gm  gula pasir
300  ml   santan pekat
  10  gm  serbuk agar-agar
350  gm  cincau  (dipotong dadu) jika mengguna cendol - 500 gm
sedikit garam

Loyang :  10" x 10" x 1" inci persegi

Cara membuat :

     Masakkan air, serbuk agar-agar dan gula hingga mendidih.  Masukkan santan dan garam.  Biarkan mendidih seketika.  Masukkan cincau.  Kacau sedikit dan angkat.  Tuangkan ke dalam loyang 10"x10"x1" inci).  ( TIPS :  Loyang hendaklah dibasahkan dengan air terlebih dahulu.  Lapikkan dengan plastik yang lebih besar dari loyang supaya senang untuk dikeluarkan dari loyang dan supaya mudah nanti untuk dipotong).

Bahan Atas :

500  ml   air
200  gm  gula pasir  (resipi asal gula merah)
300  ml   santan pekat
  10  gm  serbuk agar-agar
    1  biji  kuning telur
    1  tsp  esen rose (tambahan)
    1  tsp  pewarna merah (tambahan)
sedikit garam

Cara membuat :

     Masakkan air, serbuk agar-agar dan gula hingga mendidih dan gula larut.  Kocok kuning telur didalam santan,  Tuangkan santan ke dalam adunan agar-agar.  Masukkan sedikit garam, esen rose dan pewarna merah.  Biar mendidih sebentar.  Tutupkan api dan tuangkan ke atas bahan bawah dengan perlahan.
( TIPS :  sebelum menuang adunan atas, pastikan adunan bawah sudah keras dan cucukkan dengan garfu diserata adunan bawah.  Tuangkan adunan lapisan atas perlahan-lahan.  Sebaiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan).

No comments:

Post a Comment