KEK PISANG

Sunday, September 16, 2012

Kek Chiffon





BLUEBERRY CHIFFON CAKE


rujukan dari  :  buku 'Istimewa Pemanis Mulut' oleh Sitidelima
dicuba oleh :   zaralovebaking.blogspot.com


Bahan A :

   4   biji    kuning telur
  70  ml     susu cair
  70  ml     minyak jagung
  45  ml     air
100  gm    gula halus
    1  tbsp  blueberry paste
    2  tbsp  blueberry filling
150  gm    tepung superfine *
    1  tsp    baking powder *
secubit garam halus *  ( * disatukan, gaul rata dan ayak)

Bahan B :

    4   biji   putih telur
   90  gula halus
secubit cream of tartar

Loyang :  23cm, tidak perlu digris

Cara membuat :

1.   Panaskan oven pada suhu : 175'C.  Siapkan tin chiffon saiz 23cm.
2.   Dalam satu bekas, campur semua bahan-bahan "A" dan kacau dengan whisk hingga sebati.  Ketepikan.
3.   Dalam mangkuk lain yang bersih, putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula halus dan cream of tartar pada kelajuan tinggi hingga menjadi "meringue".
4.   Kemudian masukkan "meringue" tadi ke dalam adunan no. 2 dan gaul rata menggunakan kaedah kaupbalik dengan spatula.
5.   Tuang ke dalam tin chiffon tadi.  Bakar 40-45 minit hingga permukaan kek nampak kuning keemasan, kering dan kek sedikit mengecut dibahagian tepinya.
6.   Keluarkan dari oven, terlangkupkan tin tadi.  Biar kek sejuk sepenuhnya.  Kemudian bolehlah dikeluarkan dari tin acuan.

No comments:

Post a Comment