KEK PISANG

Thursday, September 13, 2012

Kek kukus yg. enak & cantik.



 KEK KUKUS LAPIS BISKUT MERRY




KEK KUKUS LAPIS BISKUT MERRY


resipi dari  :   buku  'Istimewa Pemanis Mulut' oleh Siti Delima
dicuba oleh :  zaralovebaking.blogspot.com


Bahan-bahan :

    3   biji   telur  -  grade A
110   gm   gula kastor
110   gm   tepung gandum
    1   tsp   baking powder
1/2   tbsp  ovalette
 75   ml     susu cair
1/2   tsp    garam
 50   ml     minyak jagung/masak
   1   tsp    esen vanilla
Pewarna merah, hijau dan oren  -  ikut suka
Biskut merry secukupnya - perasa kopi (saya guna perasa capuccino)

Loyang :  8" x 8" persegi, gris & alas dgn. kertas minyak

Cara membuat :

1.   Didihkan air dalam periuk kukusan.  Ayak tepung dan baking powder ke dalam mangkuk.
2.   Kemudian campur kesemua bahan-bahan lain ke dalam mangkuk tadi kecuali minyak, biskut dan pewarna.
3.   Pukul adunan dengan kelajuan tinggi selama 5 minit hingga sebati dan gebu.  Masukkan minyak dan digaul dengan spatula hingga sebati.
4.   Alas loyang dengan kertas minyak dan glis dengan sedikit butter.
5.   Bahagikan adunan kepada 3 bahagian sama banyak dan letakkan pewarna yang digemari dan dikacau rata.
6.   Ratakan adunan pertama dan susun biskut merry diatasnya dan kukus selama 5 minit dengan api sederhana kecil.
7.   Buat lagi dengan adunan kedua dan susun biskut diatasnya dan kukus lagi selama 5 minit.
8.   Dan buat lagi dengan adunan terakhir, susun biskut dan kukus lagi selama 10-15 minit.
9.   Setelah kek masak, biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian baru diterbalikkan di atas rak dawai supaya sejuk.

No comments:

Post a Comment