KEK PISANG

Thursday, September 27, 2012

Kuih Serimuka







KUIH SERIMUKA  (8 inci)


rujukan  :   dapur-mamasya & kelas dgn. Chef Asma
dicuba   :   zaralovebaking.blogspot.com


Lapisan Bawah :

2   cawan   beras pulut  (rendam selama 2 jam)
2   cawan   santan cair  (saya lebihkan 1/2 cawan lagi)
sedikit garam


Cara membuat :

    Masukkan beras pulut ke dalam loyang bersama santan dan sedikit garam.  Kukus selama 30 minit.  Keluarkan dan kacau rata lepas itu tekankan pulut ke dalam loyang yang hendak digunakan supaya mampat dan kemas.  (Loyang sapu sedikit minyak & alas dengan plastik).  Tuangkan lapisan atas ke atas pulut.


Lapisan Atas :

2     cawan   santan pekat
1/2  cawan   tepung kastad  +  1  tbsp.  tepung ubi
1/2  cawan   tepung gandum
1     biji        telur
1/2  cawan   gula pasir  (tambahkan 3/4 cawan kalau nak manis)
3-4  helai     daun pandan (kisar dgn. sedikit air, ambil jusnya) atau pandan pes
sedikit garam
sedikit pewarna hijau (optional)


Cara membuat :

    Blend daun pandan dengan sedikit air, tapiskan, campur dengan santan - jadikan 2 cawan santan pekat.  Masukkan kesemua bahan dalam mangkuk besar, kacau rata dan tapiskan.  Tuangkan perlahan-lahan ke atas pulut yang telah masak tadi.
    Kukuskan selama 30 minit atau hingga masak.  Sejukkan dahulu barulah dipotong dengan pisau plastik.

No comments:

Post a Comment