KEK PISANG

Tuesday, September 24, 2013

PUDING ROTI PELANGI


 bahagian bawah
 bahagian atas

 bila dah dipotong dapat pelbagai warna yang menarik
 dari adunan yang sama - bahagian yang ini untuk dibawa oleh En. hubby ke surau malam ni





PUDING ROTI PELANGI  (7x7 inci)



Sumber  :  Majalah SAJI September 2013
dicuba    :  zaralovebaking.blogspot.com



Bahan-bahan :

   3  keping   roti putih
   2  biji         telur
1/2  cawan   susu pekat
   1  cawan   susu cair
 10  gm        serbuk agar-agar
1/2  cawan   gula kastor  (lain kali kena kurangkan sikit sebab agak manis)
   2  tbsp.     mentega
   3  cawan   air
   1  tsp        esen vanilla
Sedikit pewarna biru, ungu, merah, oren, kuning & hijau


Cara Menyediakan :

1.   Didihkan 3 cawan air dengan serbuk agar-agar dan gula di dalam periuk.  Kacau hingga larut.

2.   Kisar roti, telur, susu cair, susu pekat hingga halus.  Masukkan ke dalam periuk agar-agar tadi.  Masukkan juga mentega dan esen vanilla.  Kacau sehingga agak pekat.

3.   Bahagikan kepada 5 bahagian dan warnakan.  Sediakan loyang (basahkan loyang terlebih dulu bagi memudahkan puding keluar dari loyang), tuangkan yang pertama dengan warna biru, diikuti dengan warna ungu, merah, kuning dan hijau.  Sejukkan kemudian potong dan hidangkan.  (SELAMAT MENCUBA).

2 comments: