KEK PISANG

Friday, August 26, 2016

AYAM MASAK KETUMBAR...











AYAM MASAK KETUMBAR
sumber  :    Majalah ... tak pasti SAJI/RASA (sedapp)...





Bahan-Bahan :

500  gm  ayam  (saya guna 1/2 ekor - potong kecil & cuci bersih, toskan)
250  ml   santan pekat
    5  sudu besar  serbuk ketumbar *
    1  sudu besar  serbuk jintan putih *
    1  sudu besar  serbuk kunyit *  ( * dibancuh dengan sedikit air untuk dijadikan pes)
    2  labu  bawang besar
    3  ulas  bawang putih
    2  cm  halia
    2  biji  ubi kentang  -  dikupas & dipotong 4 setiap satu
    1  batang  serai  -   di titik
    1  keping  asam gelugur
    1  tangkai  cili merah  -  di belah tengah
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya untuk menumis


Cara Memasak :

1.  Bersihkan ayam dan toskan airnya.  Kisarkan bawang besar, bawang putih dan halia sehingga halus.  Kemudian tumiskan sehingga garing.

2.  Masukkan serbuk ketumbar, serbuk jintan putih dan serbuk kunyit yang dibancuh dengan sedikit air tadi.  Tumiskan sehingga naik bau dan wangi.

3.  Kemudian masukkan serai dan tumiskan sehingga pecah minyak.

4.  Tuangkan santan dan kacau perlahan-lahan sehingga mendidih.

5.  Masukkan ayam, ubi kentang dan masak sehingga ubi kentang empuk.  (Lebih baik ubi kentang direbus terlebih dulu untuk mempercepatkan proses memasak).

6.  Akhir sekali masukkan asam gelugur, cili merah, sedikit gula dan garam secukup rasa.  Kecilkan api biarkan ia mendidih dan sehingga ayam dan kentang empuk sepenuhnya.

7.  Hidangkan bersama nasi putih dan lauk sampingannya...

No comments:

Post a Comment