KEK PISANG

Wednesday, August 10, 2016

HAZELNUT and RAISIN COOKIES











HAZELNUT and RAISIN COOKIES
sumber  :   Majalah AROMA November 2015; (sedap & rangup)...





Bahan A :

150  gm  butter
  70  gm  gula kastor
  70  gm  gula perang


Bahan B :

    1  biji  telur gred B
    1  sudu teh  esen vanilla
Sedikit coklat emulco
Sedikit pewarna coklat (optional)


Bahan C :

225  gm  tepung gandum
    2  gm  baking soda
Sedikit garam


Bahan D :

100  gm  hazelnut yang dicincang (tidak perlu dibakar)
  50  gm  raisin yang dicincang


Cara Penyediaan :

1.  Putar bahan A sehingga sebati.
2.  Masukkan bahan B.
3.  Ayak bahan C dan masukkan ke dalam adunan bersama bahan D.
4.  Gaul sebati.
5.  Bulatkan adunan dan bakar pada suhu 150'C selama 25 minit atau sehingga masak sepenuhnya.

No comments:

Post a Comment