Monday, August 22, 2016
KUIH BAKAR DURIAN
KUIH BAKAR DURIAN
oleh : zaralovebaking...
Bahan-Bahan :
1 cawan tepung gandum
1 1/4 cawan santan atau santan kotak KARA
1/2 cawan air
1/2 cawan gula pasir
1 sudu besar mentega - dicairkan
2 biji telur gred A/B
4 ulas durian - diambil isinya dan dilecek
1/4 sudu teh garam
Sedikit pewarna kuning
Sedikit bijan untuk ditabur atas kuih
Acuan : 2 biji acuan kemboja
Cara-Cara :
1. Satukan kesemua bahan sampai sebati (kecuali durian dan bijan) dan tepung, kacau sebati sehingga adunan tidak berbintil. Tapiskan jika perlu. Kemudian masukkan durian yang dilecek tadi, gaul sebati.
2. Panaskan acuan kuih kemboja terlebih dahulu di atas api dapur. Lenser dengan minyak/mentega pada acuan dan tuangkan adunan ke dalamnya 3/4 penuh kemudian taburkan bijan di atasnya.
3. Masak sebentar di atas dapur gas selama 5-7 minit dengan api yang sangat kecil bertujuan untuk mendapatkan kulit yang agak garing. Kemudian sambungkan membakar di dalam oven pada suhu 180'C selama 30-40 minit sehingga permukaan kuih kelihatan keperangan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment