KEK PISANG

Monday, August 22, 2016

KUIH BAKAR DURIAN












KUIH BAKAR DURIAN
oleh  :     zaralovebaking...





Bahan-Bahan :

      1  cawan  tepung gandum
1 1/4  cawan  santan atau santan kotak KARA
   1/2  cawan  air
   1/2  cawan  gula pasir
      1  sudu besar  mentega  -  dicairkan
      2  biji  telur gred A/B
      4  ulas  durian  -  diambil isinya dan dilecek
   1/4  sudu teh  garam
Sedikit pewarna kuning
Sedikit bijan untuk ditabur atas kuih

Acuan :    2 biji acuan kemboja


Cara-Cara :

1.  Satukan kesemua bahan sampai sebati (kecuali durian dan bijan) dan tepung, kacau sebati sehingga adunan tidak berbintil.  Tapiskan jika perlu.  Kemudian masukkan durian yang dilecek tadi, gaul sebati.

2.  Panaskan acuan kuih kemboja terlebih dahulu di atas api dapur.  Lenser dengan minyak/mentega pada acuan dan tuangkan adunan ke dalamnya 3/4 penuh kemudian taburkan bijan di atasnya.

3.  Masak sebentar di atas dapur gas selama 5-7 minit dengan api yang sangat kecil bertujuan untuk mendapatkan kulit yang agak garing.  Kemudian sambungkan membakar di dalam oven pada suhu 180'C selama 30-40 minit sehingga permukaan kuih kelihatan keperangan...

No comments:

Post a Comment