KEK PISANG

Sunday, August 28, 2016

PORTUGUESE EGG TART










PORTUGUESE EGG TART
sumber   :     Bicara Kak Noor; (sangat sedap)...





Bahan-Bahan :

  50  gm  kuning telur  (anggaran 3 biji)
  25  gm  gula kastor  (tambah 1 sudu lagi gula)
  60  gm  susu segar full cream
100  gm  dairy whipping cream
 1/4  sudu teh  esen vanilla
Puff pastry secukupnya


Cara Penyediaan :

1.  Satukan kesemua bahan-bahan dan tapis.
2.  Gulung puff pastry seperti menggulung swiss roll dan potong kepada beberapa bahagian.
3.  Letakkan potongan puff pastry tadi dan tekankan perlahan-lahan dan kemas ke dalam acuan muffin.
4.  Tuangkan adunan telur tadi sehingga hampir penuh.
5.  Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dulu pada suhu 180'C selama 30 minit api atas bawah.
6.  Kemudian tukarkan kepada api atas dan bakar lagi sehingga kekuningan...

No comments:

Post a Comment