KEK PISANG

Monday, August 1, 2016

IKAN MASAK 3 RASA...










IKAN MASAK 3 RASA ALA THAI
sumber  :    iresipi.com...




Bahan Untuk Menggoreng Ikan :

1  ekor  ikan siakap/ikan bawal
2  sudu besar  tepung jagung
sedikit garam
sedikit serbuk kunyit


Bahan Untuk Kuah/Sos :

4  ulas  bawang putih  -  cincang halus
3  biji  bawang merah  -  cincang halus
1  inci  halia  -  cincang halus
1  biji  bawang besar  -  dipotong bulat
1  biji  tomato  -  dipotong dadu
1  batang  bunga kantan  -  dihiris nipis
1  batang  serai  -  dititik
6  biji  cili padi  -  hiris nipis
1  biji  cili merah  -  hiris nipis
2  sudu besar  cili kisar
4  sudu besar  sos cili
3  sudu besar  sos tomato
1  sudu besar  sos tiram
1  sudu besar  sos ikan
2  helai  daun limau purut  -  dicarik
Garam & gula secukup rasa
Daun bawang -  hiris kasar untuk hiasan


Cara Memasak :

1.  Ikan dibersihkan, di lumurkan dengan garam, serbuk kunyit dan tepung jagung, goreng di dalam minyak yang betul-betul panas (goreng terendam) hingga garing, angkat dan letakkan di dalam pinggan hidangan dan ketepikan.

2.  Di dalam kuali yang berasingan, panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang putih, bawang merah dan cili kisar sehingga pecah minyak.

3.  Masukkan halia, serai, bunga kantan dan cili padi, kacau seketika.

4.  Masukkan tomato, sos cili, sos tomato, sos tiram, sos ikan dan masak sehingga kuah pekat.  (Jika terlalu pekat masukkan sedikit air).

5.  Masukkan daun limau purut, cili merah dan kacau sehingga kuah sedikit pekat dan sebati.

6.  Tuangkan kuah di atas ikan yang digoreng tadi.  Taburkan dengan hirisan daun bawang.

7.  Hidangkan...

No comments:

Post a Comment