KEK PISANG

Monday, August 1, 2016

KURMA AYAM...










KURMA AYAM
sumber  :    Chef Hanieliza...




Bahan-Bahan :

1  ekor  ayam  -  dibersihkan & potong kecil
5  sudu besar  rempah kurma ayam/daging  -  bancuh dengan sedikit air
3  biji  kentang  -  belah 4 setiap satu
1  labu  bawang besar  -  belah 4
1  biji  buah tomato  -  belah 4
2  tangkai  lada hijau  -  belah 2 setiap satu tanpa putus
2  cawan  santan pekat  (dari 1 biji kelapa)
1  biji  limau nipis  -  ambil jusnya  (saya guna asam keping anggaran 2-3 keping)
2  sudu besar  marjerin
Garam secukupnya
Minyak untuk menumis


Bahan Tumbuk :

5  ulas  bawang merah
3  ulas  bawang putih
3  cm  halia


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak dan marjerin.  Tumis bahan tumbuk sehingga berbau wangi.  Kacau rata dan biarkan seketika.
2.  Masukkan rempah kurma dan kacau rata sehingga naik minyak.
3.  Masukkan santan, kacau rata dan biarkan mendidih.  Kacau-kacau agar tidak pecah santan.
4.  Masukkan ayam dan kentang.  Biar mendidih dan agak pekat.
5.  Setelah ayam dan kentang empuk, masukkan garam secukup rasa dan jus limau/asam keping.  Perlahankan api. 
6.  Masukkan cili hijau, bawang besar, tomato dan biarkan sehingga naik minyak semula dan pekat.
7.  Tambahkan sedikit air jika inginkan masakan berkuah.
8.  Hidangkan...




No comments:

Post a Comment