KEK PISANG

Monday, August 29, 2016

CREPE DURIAN











CREPE DURIAN
sumber   :    FB/MAHN...




Bahan Kulit :

4  sudu besar  tepung gandum
4  sudu besar  tepung ubi kayu
2  sudu besar  tepung jagung
2  sudu besar  tepung kastad
1  sudu besar  gula pasir/gula kastor
secubit garam
1  cawan  susu segar
2  biji  telur gred A/B
5  sudu besar  air  (kena agak-agak, kalau pekat tambah lagi sedikit air)
2  sudu besar  minyak masak/minyak jagung
Pewarna kuning


Cara-Cara :

     Campurkan kesemua bahan di atas, masukkan ke dalam blender dan blend sehingga halus.  Setelah siap diblender, tapiskan.  Panaskan non-stick pan, sapukan sedikit minyak menggunakan tisu dapur kemudian tuangkan adunan anggaran 1 senduk dan lenggangkan menggunakan api kecil.  Biarkan seketika dan angkat, tidak perlu diterbalikkan.  Buat sehingga habis kesemua adunan.

Bahan Inti :

Whipping cream jenama Pride Value secukupnya
Isi durian segar secukupnya  -  dilecek

-  Putar whipping cream sampai kental, bertanduk (letakkan di dalam peti ais sekejap), sedia untuk digunakan.


Cara Penyediaan :

     Ambil sekeping kulit letakkan whipping cream, atasnya letakkan isi durian dan diikuti dengan whipping cream kemudian lipat bentuk empatsegi.  Sejukkan di dalam peti sejuk.

No comments:

Post a Comment